|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
munda
Witaj w klubie ;)
Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Śro 15:03, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
ja bardzo lubie piec ale ostatnio z czasem na bakier więc robie tylko torty urodiznow i mieninowe i najprostsze "ciasta" które nie zajmują więcej niz 20 min roboty bardzo szybki i prosty przepis na krmeówke jak niespodziewanie zapowiedzą sie goscie to idealne:
1 litr mleka , 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki (to nie pomyłka cła szklanka mąki pszennej), kostka masła
gotujemy budyń ze składników - jak w przepisie na torebce tylko dodajemy do proszku budyniowego mąke
jak sie ugotuje to sciagamy z gazu i wrzucamy przesiekane lekko masło - żeby sie szybciej stopiło, mieszamy na gładką mase
wykładamy wyższą blache cherbatnikami wylewamy budyń przykrywamy cherbatnikami i posypujemhy cukrem pudrem jak wystygnie kroimi i jemy ;) jak na takie nic to naprawde nieźle smakuje
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
munda
Witaj w klubie ;)
Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Śro 15:08, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
drugi przepis to rafaello na krakersach (tych słonych ale nie smakowych):
3 opakowania krakersów, 3 opakowania kokosu po 100 g, 4 żółtka, 3/4 litry mleka, masło, cukier wanilinowy, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej.
odlewamy szklankę mleka a resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, w odlanej szklance rozpuszczamy maki i żółtka i robimy najzwyczajniejszy budyń do gorącego wsypujemy 1,5 - 2 opakowania kokosu i mieszamy (kokos zmięknie) rozcieramy mikserem masełko i dodajemy zimny budyń potem wysoka blacha i warstwa krakersów warstwa budyniu i znów krakersy i budyń i krakersy i budyń na koniec posypujemy po wierzchu resztą kokosu - jak wystygnie pycha
i na święta może najlepsze bo smakuje jak piernik - ciasto marchewkowe - jeden ze sposobów na zmuszenie dzieci do jedzenia marchewki ;)
4 jaja, 1 i 1/4 szklanki oleju, 2 szklanki drobno utartej marchewki, 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, po dwie łyżeczki: proszku do pieczenia, sody i cynamonu, szczypta soli, bakalie: rodzynki i orzechy włoskie posiekane
włączamy mikser i jazda: ubijmy jajka dodajemy cukier jak będzie sztywne to zmniejszamy obroty(ważne bo inaczej będzie dużo sprzątania) i dodajemy mąkę zmieszaną z proszkami i cynamonem i olej (zwykły słonecznikowy) jak jest pulchne ciasto wrzucamy marchewkę tylko żeby sok sie za bardzo nie lał nie może być sucha ale jak jest bardzo dużo soku to można lekko odcisnąć ja to już mieszam łychą dalej, dodajemy bakalie mieszamy starannie i do blaszki wyższej natłuszczonej wlewamy. Piec 180 stopni ok.40 min ale trzeba sprawdzić patyczkiem czy juz jest dobre bo jak marchewka mokrzejsza to dłużej
wyciągamy i polewamy polewą czekoladową:
czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody (wszytko zagotować aż zabulgota, żeby sie cukier rozpuścił) ponieważ lubię czekoladę daje podwójną porcję polewy na swoje ciasto
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Elena
Moderator Globalny
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1996
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 18:18, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
noiretblanc napisał: | Tak, żeby nie było za poważnie
Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba .... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy whisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeśli czeba. Wszuć do mniski dwa jajki, obie szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawdż jakoś wiski żepy pootem goście nie mufili sze jest trójonca.
Wszuć do miszki szyśką sul jaką masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszucisz! Fypij sok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij żwiszki. Sprawdź jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i ić spać. |
ten to chyba wypróbuje
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Elena
Moderator Globalny
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1996
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 18:48, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
bozena napisał: | wedlug zyczenia ciasto z makiem-4 jaja 1 szklanka cukru 4 lyzki oliwy 1 szkl maki przennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia bialka ubic z cukrem na sztywna piane dodac zoltka make oliwe proszek wlac do tortownicy piec ok 30 min ,masa- 1 i 1/2 szklanki maku 3 jaja 2 lyzki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru krysztalu 1 kostka margaryny olejek migdalowy mak sparzyc i dwukrotnie przepuscic przez maszynke polaczyc z maka cukrem jajkami i olejkiem , roztopic margaryne i nie zdejmujac z ognia dodawac stopniowo mak gestniejaca goraca masa przelozyc ciasto najlepiej jesli ciasto upieczone jest dzien wczesniej mozna polac polewa czekoladowa . i jeszcze prosciutki przepis na rolade z jablkami 4 jaja 1/2 szklanki cukru krysztalu 3/4 szklanki maki przennej 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 srednich jablek bialka ubic z cukrem dodajac zoltka i make z proszkiem jablka obrac i zetrzec na tarce blaszke wylozyc pergaminem rozlozyc utarte jablka mazna posypac cukrem na jablka wlac przygotowane ciasto piec na zloty kolor po upieczeniu wylozyc na sciereczke zdiac pergamin i zwinac rolade SMACZNEGO |
Bożenko a może byc gotowa masa makowa?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bozena
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wolbrom
|
Wysłany: Śro 19:40, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
mozna dac gotowa mase ale ominie pania tylko parzenie maku i krecenie przez maszynke no i cukru sie nie dodaje a reszte trzeba zrobic jak w przepisie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
moskwa
Forum Twoim domem
Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 601
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Pozen
|
Wysłany: Śro 21:51, 03 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Doprawdy w tym roku to się skuszę koniecznie na Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe,ale mam pytanie-czy zamiast whisky mogę użyć ginu? Czy to nie zepsuje efektu?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasiaczek
Witaj w klubie ;)
Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: Czw 0:08, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Ojj dziewczyny,myślę że w tym roku to nam wypieki wyjdą że ho ho
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw 8:38, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Haha, Dziewczyny, nie spodziewałam się, że "moje" ciasto zrobi taką furorę ;D Zamiast whisky można użyć dowolnego zamiennika, które na butelce ma znaczek "%". Nie biorę jednak odpowiedzialności za efekty
|
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzyna wideł
Miło, że tutaj zaglądasz
Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Dębowiec\Jasło
|
Wysłany: Czw 20:00, 04 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Rewelacja to ciasto , szkoda, że ja w tym roku nie popieke, ale szo tam za rok szprópuje jakos pszeszyje
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|